Historiek


 

historie1

Historiek van Drukkerij Van Hoestenberghe

Al 130 jaar drukken en uitgeven
Op 2 mei 2010 bestaan we als drukkerij 131 jaar en als uitgeverij bestaan we momenteel al 130 jaar (1880-2010). Bijgevolg mogen we ons de oudste noemen van het Meetjesland.

Alles is begonnen met Camiel Willems (°1853), de zoon van een bekwame horlogemaker in de Noordstraat. In 1877 neemt Camiel een beslissing met verregaande gevolgen. Hij trekt naar Brugge voor een opleiding als drukker en uitgever. Hij is daar twee jaar werkzaam als drukker en redacteur in "Het Belfort", een weekblad met standing.
Twee jaar later, in 1879, vestigt hij zich als zelfstandig drukker in Maldegem en een jaar nadien geeft hij hier zijn eigen weekblad uit : "De Volksbode - Weekblad voor Algemeene Belangen".
Een halve eeuw later, in 1929, zet Jozef Van Hoestenberghe zowel de voornoemde drukkerij als de uitgeverij verder, in eigen beheer en onder eigen naam.
 
De markt was toen stevig in handen van Victor De Lille, uitgever van "t’ Ghetrouwe Maldeghem".
De politieke gevoeligheden lagen echter zodanig dat klanten van de andere gezinden met hun opdrachten bij Van Hoestenberghe kwamen.

Die begon ook met de publicatie van "De Noordduif", een geïllustreerd blad voor duivenliefhebbers.
Deze waren toen natuurlijk veel talrijker dan vandaag. Ook gaf de drukker een tijdje "De Meetjeslander" uit, waarin vooral de politieke actualiteit aan bod kwam.
 
Tijdens de oorlog ’40-’45 lag de drukkerij zo goed als stil. De Duitse bezetter schaft het recht op vrije meningsuiting af en men moest stoppen met uitgeven. Maar van zodra de vijandigheden waren overgewaaid, rolde bij Van Hoestenberghe het toepasselijk genaamde "Vrij Maldegem" van de persen.
 
In 1949 nam Albert Van Hoestenberghe de fakkel over, en hij bouwde het bedrijf uit tot een drukkerij van familie- en handelsdrukwerk waar er altijd veel bedrijvigheid was.
 
75 jaar Van Hoestenberghe
In de 21ste eeuw is men alweer in een nieuwe fase.
Een derde generatie draagt nu de verantwoordelijkheid, met Jan en Marian Van Hoestenberghe - Claeys als bedrijfsleiders, Marc en Mariann Van De Keere - Van Hoestenberghe zijn respectievelijk in de zetterij en aan de receptiebalie aan de slag.
Drukkerij Van Hoestenberghe
Daarnaast zijn er ook nog een zevental mensen in dienst.
 
We hebben het hier over een dynamische KMO die ondanks de rijke historie de blik resoluut op de toekomst gericht houdt.
In de nieuwe gebouwen aan de Boudewijn Lippensstraat beschikt men over 1600 m2 werkruimte en een grondig vernieuwd machinepark.
 
Er zijn weinig bedrijfstakken waar de automatisering in pakweg twee decennia zo’n grondige revolutie heeft veroorzaakt, en die trein heeft drukkerij Van Hoestenberghe niet gemist.
 
Hoewel het bedrijf een sterke band heeft met Maldegem, en zelden te beroerd is om activiteiten te sponsoren, moet het zijn vleugels verder uitslaan.
Een belangrijk deel van de omzet komt van opdrachtgevers uit heel Vlaanderen.
 
60 jaar Vrij Maldegem
In de toekomst zullen de technologische ontwikkelingen voor snelle veranderingen zorgen.
Ook daarin zal geïnvesteerd worden.
 
Intussen leest de bevolking met een gerust hart Vrij Maldegem en blijft zo op de hoogte van het regionale sport- en ander nieuws.
 
 
 
 
 
 

 

 
       
  CONTACT Drukkerij Van Hoestenberghe - Boudewijn Lippensstraat 11 - 9990 Maldegem - >>Ligging Tel.: 050/729990 druk.vanhoestenberghe@skynet.be  
 
Openingsuren :
Maandag: van 13u tot 17u
Dinsdag tot vrijdag van 8u tot 12u en van 13u tot 17u
Woensdag tot 18u
Zaterdag en zondag gesloten.